Help:OBK, wat is het, hoe kun je bijdragen?

Uit wiki.openbomenkaart.org
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is OpenBomenKaart?

OpenBomenKaart (kortweg OBK) wordt gemaakt door en voor bomenliefhebbers. Als je dit leest ben je waarschijnlijk ook zo'n liefhebber. De nadruk ligt op educatie, wat een duur woord is voor het delen van kennis met anderen, en voor OBK is dat vooral kennis over bomen en struiken.

We richten ons vooral op bomen en struiken die je in een stad of dorp kan tegenkomen. (hele bossen in kaart brengen, boom voor boom, gaat ook ons niet lukken).

Wat voor boomsoorten kun je aantreffen in de buurt waar je woont? Hoe oud is de boom die je voor je ziet en die indruk op je maakt? Hoe dik? Hoe hoog? Zijn er nog meer bomen van deze soort in jouw straat of in je stad? En zijn er andere soorten bomen die er sterk mee verwant zijn? Die bijvoorbeeld niet tot dezelfde soort (species) behoren, maar wel tot hetzelfde geslacht (genus), of dezelfde familie, of dezelfde orde.

Soortnamen

Om meer over een boom te weten te komen helpt het heel erg als je weet hoe de boomsoort genoemd wordt. In het Nederlands, het Engels of het Duits, afhankelijk van welke taal je spreekt, maar nog meer hoe biologen de soort noemen, dus wat de wetenschappelijke naam van de soort is. Want daarmee kun je in boeken en op het internet meer over die soort te weten komen.

Overal op de wereld begrijpen biologen, en boomtelers, en boswachters en andere mensen die veel van bomen weten wat je met 'Fagus sylvatica' bedoelt terwijl 'Gewone beuk' voor deskundigen in een ander deel van de wereld helemaal niets betekent.

Twee soorten kaarten

OpenBomenKaart werkt aan het publiceren van bomenkaarten. Die komen op twee manieren tot stand:

Kaarten op basis van eigen inventarisatie

Dat betreft tot nu toe meestal een park, waar wij zelf alles opmeten en de soortnamen bepalen. Boom voor boom stellen we de positie vast, de soortnaam, dikte van de stam en soms ook de hoogte van de boom. En noteren dat in OpenStreetMap, wat wel de Wikipedia onder de kaarten wordt genoemd, omdat alle kennis door vrijwilligers wordt verzameld.

Kaarten op basis van een gemeentebestand

Hier gaat het bijna altijd om een bomenbestand dat een gemeente al heeft, bijvoorbeeld voor het plannen van groenbeheer. Onze taak is dan om alles geschikt te maken voor publicatie op onze website. Dat is soms een peuleschil, soms een flinke klus. Elke gemeente houdt per boom andere gegevens bij. En soms moet aan zo'n bestand flink gesleuteld worden. Maar dat lukt ons tot nu toe steeds :-) Belangrijk is dat de gemeente de data als open data vrijgeeft voor publicatie.

Je zou kunnen denken: "Laten we gewoon wachten tot de gemeente zo'n bestand vrijgeeft voor publicatie." Dat begrijpen we, maar daar staat tegenover dat gemotiveerde vrijwilligers soms betere kwaliteit leveren dan wat op routine verzameld is. En regelmatig lopen de bestanden van gemeenten flink achter op de actuele feiten. Bovendien is het in kaart brengen van bomen gewoon leuk om te doen, alleen of samen met anderen, wat je het beste ligt.

Hoe zelf aan de slag?

We gaan op deze wiki eerst meer vertellen over de kaarten waar we alles zelf voor inventariseren.

Maar als je meer (of ook) een regelaar bent die goed overweg kan met officiële instanties, en je wilt een gemeente benaderen waar we nog geen bomenbestand van hebben, laat het ons dan vooral weten, dan vertellen we graag wat we daarvoor nodig hebben, en denken met je mee over hoe dat voor mekaar te krijgen. Ons email adres is openbomenkaart@gmail.com

Bomen mappen, hoe doe je dat?

Stel je wilt een mapper worden, een vrijwilliger die helpt bomen zelf te inventariseren. Hoe kan je dat dan doen? Dat gaan we uitleggen, op een andere pagina.