GPS

Uit wiki.openbomenkaart.org
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Plaatsbepaling tijdens het mappen kan met een tablet of smartphone. Daar zit vaak een GPS chip in. GPS staat voor Global Positioning System. Het werkt via satellieten.

Daar valt wel het een ander over te zeggen. Dat komt nog. Voor nu even: hoe precies is GPS? Meestal niet heel precies, je kan zomaar enkele meters meetfout hebben, die ook nog in de tijd verandert. Elke paar seconden peilt je GPS chip zijn positie uit, en je ziet dan de stip die aangeeft waar je bent over de kaart bewegen.

Hier een demo: je ziet hier het verschil tussen positiebepaling met GPS in een iphone app in iPhoneX en iPhone 14. Beide smartphones lagen naast elkaar op een bank in een plantsoen. Na 10 minuten was met de MapMyWalk app op de oude smartphone zogenaamd +/- 80 meter gewandeld. Op de nieuwere iPhone was dat +/- 10 meter. Let wel beide phone kwamen niet van hun plaats, het waren meetfouten die de illusie van beweging veroorzaakten.

iPhones zijn relatief duur t.o.v. Android phones, maar ook daar verschijnen modellen met deze nieuwe nauwkeurige meetbepaling (dual band).

iPhone X uit 2017
Peilt de satellieten op 1 frequentie
iPhone 14 uit 2022
Peilt de satellieten op 2 frequenties

Zie ook