Boombestanden verifieren

Uit wiki.openbomenkaart.org
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze aanwijzingen zijn vooral voor vrijwilligers die nauw bij het OBK project betrokken zijn. Er zijn enkele 'shortcuts', zo wordt een verkorte notatie gebruikt voor soort- en cultivarnamen (alles in kleine letters, geen x voor een kruising, geen aanhalingstekens rond een cultivarnaam). Zie het als een geheugensteuntje bij het verzamelen van correcties in het veld, die je daarna achter een PC of laptop thuis verder uitwerkt. Er zijn wel enkele beveiligingen ingebouwd. Zo krijg je na herstarten een waarschuwing dat je nog niet verzonden notities hebt, en krijg je de kans ze alsnog te versturen.,

Vergelijk soorten in oude en nieuw bomenbestand van gemeente

checktaxon[=genus|species|cultivar]

Dit kan alleen als in het json bestand oude en nieuwe soortnaam vermeld worden. Deze metadata zijn er (mei 2022) alleen nog voor het bomenbestand van Leiden.

Alle bomen worden als witte cirkel getoond, behalve de bomen waar de taxonomie van gewijzigd is, voor die bomen krijg je een menu waarin je kan kiezen of de oude naam goed is, of de nieuwe, of geen van beide (waarna je een nieuwe naam kan invoeren). Met checktaxon=genus zie je alleen de bomen die van geslacht 'veranderd' zijn (in rood). Met checktaxon=species, zie je ook de soortverschillen (in blauw). Met checktaxon=cultivar, zie je alle verschillen (dat is default).

Kleurcodes:

  • Rode cirkel: oude en nieuw naam verschillen qua geslacht
  • Blauwe cirkel: oude en nieuw naam verschillen qua soort
  • Paarse cirkel: oude en nieuw naam verschillen qua cultivar of ondersoort

mailto=....

De aanpassingen worden tijdelijk in de browser opgeslagen. maar moeten daarna nog als mail opgestuurd worden (naar jezelf en/of een ander) om daarna in OSM verwerkt te kunnen worden (of in een verschillenlijst aan de gemeente te worden gestuurd). Standaard staat ook openbomenkaart@gmail.com als carbon copy (cc:) ontvanger ingevuld, maar dat kan je natuurlijk weghalen. Door ook een adres als mailto parameter op te geven, voorkom je typfouten (waardoor de mail niet aan zou komen). Bewaar deze url dan bijv. in een bookmark.

Voorbeeld: https://openbomenkaart.org/obk_beta_3.htm?data=leiden&checktaxon=species&mailto=bomenboss@gmail.com

Voorbeeld2: door ook de kaart te begrenzen, middels e=, w=, n=, en/of s= parameters, kun je de bomen sneller laden, ben je al ingezoomd op je werkterrein en kun je sneller navigeren.

https://openbomenkaart.org/obk_beta_3.htm?data=leiden&checktaxon=species&mailto=bomenboss@gmail.com&w=4.49374&n=52.15637

checktaxon=genus

checktaxon=species

checktaxon[=cultivar]

Checktaxon menu.jpg

Checktaxon new name.jpg

Bevindingen per mail opsturen

Zodra er niet verzonden soortbepalingen zijn zie je een mailbox icon Mail icon.png links in het scherm. Dit icon verschijnt dus pas als je je eerste notitie (via invoer fomulier) heb gemaakt.

Tip: wacht niet tot u tientallen soortbepalingen hebt gedaan alvorens deze op te sturen. En test eerst met 1 of 2 bepalingen. Testen kan altijd, per slot is het enige wat u op dit moment produceert een mail.

OpenBomenKaart helpt waar mogelijk om invoer van deze gegevens eenvoudig te houden. Ook worden deze gegevens tussen sessies bewaard. U krijgt dan een volgende sessie die u met checktaxon start, de vraag of u niet verstuurde bevindingen alsnog wilt versturen. U ziet: we doen ons uiterste best om gebruik van OpenBomenKaart voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Mail assessments.jpg


Markeren van een json bestand

Technische info: Dit gaat via perl file csv_match_revisions.pl en dan csv2json.pl. Het vereist uiteraard twee versies van een bomenbestand. Details volgen als er meer bestanden zijn waar dit toegepast kan worden.